Brev
Hej alla TEDDY-barn och familjer!
Vi på TEDDY vill med detta brev tacka er för alla år som ni har hjälpt forskningen. TEDDY-studien är den största studien inom autoimmun (typ 1) diabetes i världen. Ingen annan studie har pågått under tjugo års tid med 8667 deltagare totalt i USA, Finland, Sverige och Tyskland. De 2527 deltagarna från Sverige har utgjort den största gruppen från början till slut.
Tack vare er har studien blivit enormt stor med totalt 6 miljoner insamlade prover varav 1.8 miljoner från Sverige.
Den totala datamängden utgör 500 TB. Alla prover, information och material som samlats in är en ovärderlig skatt för forskningen som nu kommer att kunna fortsätta ännu många år. Utan er medverkan hade inte detta blivit möjligt!
TEDDY-studien - hur det började
Vid millennieskiftet visste vi att autoimmun (typ 1) diabetes är en sjukdom där immunsystemet attackerar betacellerna i bukspottkörteln. Det var känt att två eller flera autoantikroppar kunde förutsäga autoimmun (typ 1) diabetes, samt att 90% av de nyinsjuknande barnen bar på generna HLA-DQ2, HLA-DQ8, eller båda. Säkrare metoder för att screena nyfödda barn för HLA hade utvecklats.
I stort sett ingenting var känt om hur och varför samt vid vilken ålder, barn med HLA-DQ2 eller HLA-DQ8 utvecklar en första autoantikropp.
Vad har ni hjälpt oss med att komma fram till?
Er medverkan i TEDDY-studien har revolutionerat förståelsen av hur autoimmun (typ 1) diabetes utvecklas och har uppmärksammats världen över. Nedan redovisas några av de viktigaste upptäckterna.
Autoimmun (typ 1) diabetes
Autoantikroppar i blodet har tack vare era blodprover kunnat följas och två olika autoantikroppsmönster upptäcktes:
- IAA som första autoantikropp – oftast barn under 4 år -leder till ett snabbare sjukdomsförlopp
- GADA som första autoantikropp – oftast barn över 3 år - inte lika snabbt sjukdomsförlopp
En låg nivå av D-vitamin i blodet ökade risken för en första autoantikropp.
Matdagböckerna har hjälpt till att upptäcka att intag av probiotika skyddade mot IAA som första autoantikropp, men att ett ökat intag av protein ökade risken för GADA som första.
Alla besvarade frågeformulär och de många bajsproverna har tillsammans gjort det möjligt att för första gången kartlägga barns tidiga infektioner. Enterovirus eller gastroenterit föregick den första autoantikroppen, ofta med flera månader.
Barnens aktivitetsmätare gjorde det möjligt att upptäcka att en försämrad glukostolerans hos barn med två eller flera autoantikroppar kunde bromsas om barnen var aktiva.
Celiaki
TGA-analysen visade många positiva barn vid 2-4 års ålder. Vid höga TGA-nivåer diagnostiserades celiaki med en tunntarmsbiopsi hos 258 svenska TEDDY-barn. Flest i hela TEDDY-studien.
Gluten, särskilt från gröt, bröd och välling, under de två första levnadsåren ökade risken för TGA och celiaki hos barn med HLA-DQ2 eller HLA-DQ8 som innebär förhöjd genetisk risk för celiaki.
Baserat på resultat i TEDDY-studien har Livsmedelsverket ändrat sina rekommendationer. Rådet är nu att för spädbarn långsamt öka mängden mat med gluten eftersom det kan minska risken för att barnet ska få celiaki.
Mag- och tarminfektioner ökade risken för TGA hos barn med HLA-DQ2 som har fått en ökad mängd gluten. Risken minskade om barnet ammats eller vaccinerats mot rotavirus.
Autoimmun sköldkörtelinflammation
Från 8 års ålder testades barnens blodprov för autoantikroppar mot TPO och Tg; tecken på autoimmun sköldkörtelinflammation. Om proverna var positiva testades även tidigare insamlade prover. För första gången visades att dessa autoantikroppar kan uppkomma så tidigt som vid 10–15 månaders ålder.
Barn som utvecklade bägge autoantikroppar samtidigt hade den högsta risken att utveckla under- eller överfunktion av sköldkörteln. TEDDY-barnens prover har gjort det möjligt att starta ett helt nytt forskningsområde för att ta reda på vilka faktorer som kan sätta igång autoimmunitet mot sköldkörteln.
Vad kommer att hända framöver?
Forskarlagen som analyserar TEDDY-prover och data har hittills publicerat över 170 vetenskapliga artiklar. Minst lika många vetenskapliga artiklar kan förväntas under de kommande åren nu när alla blodprover är insamlade och blir analyserade. Följ oss på TEDDYs hemsida (https://www.teddy.lu.se).
Många TEDDY-barn och föräldrar undrar vad som hittills har analyserats i alla inlämnade vattenprover, urin, tånaglar och tänder. Forskarna söker anslag för att analysera vattenproverna för till exempel evighetskemikalier som PFAS, nitrat eller olika salter med barium eller zink. En särskild forskargrupp vid National Institutes of Health undersöker urinprover med masspektrometri med fokus på miljöföroreningar. Tånaglar och tänder kommer att undersökas för inlagrat kortisol som ett mått på stress.
Under 2004–2025 har TEDDY-barnen tagits om hand av 22 olika forskningssjuksköterskor; 18 BMA har arbetat på laboratoriet och 14 olika dietister har gjort näringsberäkningar på matdagböckerna. Kvar är 10 TEDDY-forskare och deras studenter som fortsätter att besvara frågeställningar med hjälp av era prover och data.
Tack för att ni ställt upp i TEDDY-studien! Ni är de verkliga stjärnorna!
/TEDDY STUDIENS MEDARBETARE


