TEDDY-studien fram till 2024: Vad har vi lärt oss och hur går vi vidare?
Nature Reviews Endocrinology är en vetenskaplig tidskrift med hög genomslagskraft – artiklar laddas ner och citeras ofta. Chefredaktören för tidskriften tillfrågade Åke Lernmark att skriva en sammanfattning av hur TEDDY-studien började, hur de fyra olika länderna samarbetar, de första viktigaste resultaten samt hur TEDDY-studien går vidare.
Förutom en ära var erbjudandet från tidskriften en unik och oväntad möjlighet för att informera forskare i hela världen om TEDDY-studien. TEDDY-studiens Data Coordinating Center och nyckelpersoner i studien ombads att beskriva sina respektive ämnesområden i 300 ord. Åke Lernmark redigerade sedan översiktsartikeln och fick hjälp med alla illustrationer och datasammanfattningar av Data Coordinating Center.
Inledningen av översiktsartikeln sammanfattar studiens bakgrundshistoria och organisation. Rekrytering och förmåga att motivera forskningspersonerna att fortsätta i studien summeras. Det är imponerande att omkring 64% har fullföljt studien och kommit till 30–40 besök med blodprovstagning under 15 års uppföljning.
De viktigaste resultaten omfattar analyserna av autoantikroppar mot insulin (IAA), GAD65 (GADA), IA-2 (IA-2A) och ZnT8 (ZnT8A). Dessa utgör biomarkörer som visar att barnets immunsystem attackerar betacellerna i bukspottskörtelns Langerhanska öar. En betydande upptäckt i TEDDY-studien var att IAA som första autoantikropp utvecklades redan vid 1–3 års ålder och blev mindre vanlig med stigande ålder. GADA som första autoantikropp utvecklades vid 2–3 års ålder och fortsatte att utvecklas även hos äldre barn. Autoantikroppar mot vävnadstransglutaminas (TGA), en biomarkör för celiaki, utvecklades vid 2–4 års ålder dock sällan samtidigt med IAA eller GADA.
De ärftliga förutsättningarna att utveckla antingen IAA, GADA eller TGA var olika.
Efter en övre luftvägsinfektion eller gastroenterit (magsjuka) hos små barn utvecklades ofta en första autoantikropp 3–18 månader senare. Under månaderna efter infektion kunde intag av gluten höja risken för TGA medan ett högt proteinintag hos 2–4 åringar förhöjde risken för GADA som första autoantikropp. Allvarliga livshändelser under graviditeten samt ökad tillväxt under första levnadsåret förhöjde risken att utveckla GADA först. Kosttillskott med probiotika upp till två års ålder verkade skyddande mot IAA som första autoantikropp.
Alla forskningspersoner i TEDDY-studien har nu fyllt 15 år. Det vetenskapliga arbetet fortsätter för att undersöka hur en första autoantikropp utvecklas. Det blir också viktigt att undersöka varför och hur barn med autoantikroppar till sist utvecklar autoimmun (typ 1) diabetes eller celiaki.
Författare: Lernmark Å, Agardh D, Akolkar B, Gesualdo P, Hagopian WA, Haller MJ, Hyöty H, Johnson SB, Elding Larsson H, Liu E, Lynch KF, McKinney EF, McIndoe R, Melin J, Norris JM, Rewers M, Rich SS, Toppari J, Triplett E, Vehik K, Virtanen SM, Ziegler AG, Schatz DA, Krischer J.
Titel: Looking back at the TEDDY study: lessons and future directions.
Publicerad i Nature Review Endocrinology. 2025.
TEDDY publikation nummer 170, 2025 (PDF, 1,32 MB, nytt fönster)